Kaikki maailmassa pohjautuu käsityöhön. Ensimmäinen ihmisen tekemä esine oli todennäköisesti vasaran kaltainen työväline, joka oli valmistettu kivestä toisella kivellä nakuttamalla. Tähän käsityönä valmistettuun esineeseen ja sen tekemisen mahdollistaneeseen ajatukseen pohjautuu koko materiaalinen maailmamme ja henkinen sivistyksemme Cernin hiukkaskiihdytintä ja The Beatlesin Blackbird-kappaletta myöten. Tehokkaimman tietokoneen ja kauneimman runon ytimessä on siruja, jotka kaukainen esivanhempamme irrotti luonnon muovaamasta kivestä.
Maailman muuntuminen ja avautuminen aidosti globaaliksi kyläksi tarjoaa uudenlaisia mahdollisuuksia myös suomalaiselle käsityöläiselle. Ensimmäinen käsityöläinen valmisti kymmeniä tuhansia vuosia sitten tuotteitaan omaan käyttöönsä, ja kenties muutamalle lähimmälle lajitoverille. Nyt (suomalaisen) käsityöläisen asiakkaana voi periaatteessa olla kuka tahansa maapallomme kansalainen. Ekologisista ja ekonomisista syistä olemme kuitenkin siirtymässä takaisin lähituotantoon ja –kuluttamiseen. Ei ole luonnon eikä talouden kannalta järkevää ja tehokasta kuljettaa esineitä valmistajilta kuluttajille tuhansia kilometrejä. Ei ole myöskään luonnon eikä talouden kannalta järkevää valmistaa halpoja, mutta huonoja esineitä. Onkin siis joka suhteessa luontevaa valmistaa useimmat tarve-esineet sellaisessa lähellä sijaitsevassa pajassa, jossa huolellisesti ja hyvistä raaka-aineista taidokkaasti valmistettua tuotetta voidaan myöhemmin huoltaa, ennallistaa ja muodistaa laadukkaasti ja nopeasti ilman minkäänlaisia turhia ekonomisia tai ekologisia lisäkustannuksia.
Käsityöläisen ei kannata toimia pajoissa ja työhuoneissaan eristäytyneenä, vaan muihin yhteiskunnan ammattilaisiin ja asiakkaisiinsa kiinteästi yhteyttä pitäen. Ihmiskunta käsityöläiset osanaan on kuin aivot, joiden ylivertainen toimivuus perustuu siihen, että aivojen hermosolut ovat yhteydessä lukuisiin muihin hermosoluihin. Jokaisen hermosolun takana lymyää siis tuhansia hermosoluja. Samalla tavoin verkostoitunut ja ketterä kädentaitaja löytää luovat, laadukkaat ja kauniit ratkaisut sellaisiin ongelmiin, joista tuotesuunnittelupäällikkö ei ole vielä saanut sähköpostia markkinointiosastolta.
Koska elämme täällä pienellä pallollamme vain tämän yhden kerran, niin kannattaa tehdä se tyylillä.
Purnun SuviDesign on tapahtuma, jossa monet kotimaisen käsityöläisyytemme tämänhetkiset huiput kohtaavat toisensa ja kättensä jälkeä arvostavat kuluttajat. Luonnonkauniissa ympäristössä ja perinteisesti auringonpaisteisessa säässä.
Kirjoittaja Jukka Isotalo valmistaa tuotteita kierrätyslasista Evolum-nimiseessä yrityksessään.